Biografie

Skik wordt in de zomer van 1994 opgericht door Daniel Lohues (zang/gitaar), Maarten van der Helm (bas) en Marlen Davers (drums). De heren kennen elkaar al jaren en hebben met elkaar in allerlei verschillende bandjes gespeeld. Na een aantal repetities in de schuur van Maartens vader in Erica volgt in augustus 1994 het eerste optreden op het Muzemfestival in Emmen. De reacties op de eerste optreden zijn overweldigend. De mix van rock, pop, blues en punk met de Drentstalige teksten van Daniel Lohues zorgen voor een aanstekelijk geluid. De eerste en enige democassette verschijnt in oktober 1994. Op deze tape, wat met zijn 50 exemplaren een waar collectoritem is, staan nummers als 'Tomme', 'Elvis (als ik hum was)' en 'Klotenweer'. Ook Hilversum merkt de band op want in december '94 geeft Skik zijn eerste landelijke radio-optreden in Leidse Kade Live, het programma van Marc Stakenburg. In 1995 wordt er veel gespeeld en gewerkt aan het eerste album wat in de zomer van '95 wordt opgenomen in de Silvoxstudio in Silvolde. Het titelloze debuutalbum verschijnt aan het eind van 1995 en zorgt ervoor dat Skik een groter publiek bereikt. De band wordt uitgenodigd voor het Noorderslagfestival in Groningen waar een uiterst succesvol optreden wordt gegeven. Het album staat maandenlang hoog in de Moordlijst van muziekblad Oor en de eerste twee singles verschijnen in de vorm van 'Tomme' en 'k Heb Weleens Zo'n Dag'. Live heeft het trio een uitstekende reputatie en in 1996 wordt er door het hele land opgetreden. Zo spelen de mannen in het voorprogramma van Iggy Pop en Bon Jovi. Ook tekent de band een platencontract bij Polydor.

In 1997 staat de band voor de tweede keer op het Noorderslagfestival en wordt er hard gewerkt aan het nieuwe album. In februari ontvangt Skik uit handen van Frits Spits de Zilveren Harp voor het eerste album. In mei maakt de band haar debuut op het Pinkpopfestival nadat in april de cd Niks Is Zoas 'T Lek is verschenen. Samen met Wim Rigter van de Arbeidsvitaminen worden in juli de Spaanse stranden onveilig gemaakt. In augustus staat de band voor het eerst op het Lowlandsfestival en in september verschijnt de single 'Op Fietse' wat Skiks eerste hit zal worden. In dit nummer beschrijft Daniel een fietsstocht door het zuid-oosten van Drenthe wat voor de VVV van Emmen aanleiding is om deze route ook daadwerkelijk op kaart te zetten en uit te brengen; de Skikroute is geboren. Ook de provincie laat zich niet onbetuigd met het verlenen van de SNS-cultuurprijs.

In 1998 wordt is het jaar van de festivals. Skik speelt op Pinkpop, Lowlands, Parkpop en Noorderslag, maar ook bijna alle andere festivals worden door het trio bezocht. Ook deelt de band het podium met The Jayhawks. Aan het eind van het jaar Flashbacked de band de Rolling Stones. Voor die speciale gelegenheid wordt aan de tot dan toe traditionele line-up een extra gitarist toegevoegd in de persoon van Michel Hendriks die de band nog kent uit Emmen. Aan het einde van dit drukke jaar blijkt nogmaals de veelzijdigheid van Skik. Op de VPRO-cd 'Zo dit is Kerstmis' verschijnt het speciaal voor deze compilatie geschreven kerstnummer 'De Sneij'. Andere artiesten die acte de prèsence geven op dit speciale Kerstalbum zijn o.a. Daryll-Ann, Extince, Bettie Serveert, Guus Meeuwis, Ceasar en Wim de Bie.

In 1999 verschijnt het derde album 's Nachts. Dit album, opgenomen in de Zeezichtstudio in Spaarnwoude bevat met 'Giet Zoas 't Giet' wederom een grote hit voor de band. Ook verandert er iets in de bezetting. Skik is trio af door de intrede van Marco Geerdink. Met Marco op gitaar toert de band ook in 1999 weer het hele land door. Op 5 mei vliegen ze in het kader van het bevrijdingsfestival naar Assen, Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Ook verschijnt er een speciale bevrijdingssingle in de vorm van 'Als Ik Wil', waarop Daniel voor het eerst Nederlandstalig te horen is. Wederom speelt de band dat jaar op het Lowlandsfestival en deze keer gelijk maar twee keer: 's Ochtends in de Charlietent samen met het Riciottiorkest en 's middags op het grote buitenpodium.


Eind 2000 verschijnt Overal & Nergens. Dit is het eerste Nederlandstalige album van Skik. De band gaat terug naar de rock en roll en dat is op de single 'Ik Ga Als 'N Speer'goed te horen. De single is er een met een dubbele A-kant want het nummer 'De Kat, De Eend En De Mens' vormt het tweede gedeelte. Bijgaand wordt dan ook een video gemaakt waarin beide nummers zowel apart als achter elkaar te zien zijn Het brengt de band weer door het hele land. De clip voor de volgende single 'Ik Wil Weg' wordt in Brussel opgenomen. De band laat zich letterlijk gek maken en is te zien in passende dwangbuizen. De b-kant is het nummer 'Als we zo doorgaan'. Luisteraars van 3FM konden op 5 oktober 2000 het ontstaan van dit nummer de hele dag live volgen. Ook werkt Skik mee aan het verzamelalbum 'Trillend op m'n benen' waarop songs van Doe Maar worden gecoverd door een keur van Nederlandse bands. De keuze van Skik valt op de klassieker 'Is dit alles' dat wordt omgetoverd tot een zompige moerasblues.

In 2001 wordt er gewerkt aan het het vijfde album. Daniel Lohues speelt mee op het jubileumalbum Hotel Grollo van Harrie Muskee en produceert ook een aantal nummers voor het eerste album van Di-rect. De band speelt ondertussen ook nog gewoon door en doet in het kader van de Nieuw Nederlands Peil toer samen met Grof Geschut en Te Water de theaters aan. Het geeft de bezoekers de kans de band van een andere kant te horen. In een volledige acoustische set worden voornamelijk nummers gespeeld van het nieuwste, nog te verschijnen album, Tof.

Dat album verschijnt in mei 2002. De eerste single, 'Dankje Wel Voor De Zon', wordt vergezeld van een clip waarin de band als kleipoppetjes te zien zijn. Aan deze clip, gemaakt door studenten van de HKU, is bijna 2 maanden gewerkt maar het resultaat is er dan ook naar. Een werkelijk prachtige clip is het resultaat. Vanaf dat moment tourt Skik weer volop door Nederland. In juni is Skik te zien in Ahoy en de Heineken Music Hall als ze het 20-jarig jubileum van de Dijk openen. En natuurlijk was er eind juni weer het ondertussen traditionele Skik Op Erica. Dit feestje op de thuisbasis Erica is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een traditie waar o.a. ook Abel, Henk Westbroek, Acda en de Munnik, Di-Rect en RudeBoy hebben meegespeeld en meegefeest.

Tof brengt de band door het hele land maar in februari 2003 gaat de band, na het Vrienden van Amstelspektakel, voor een jaar in de vriezer. Niet omdat de band zo dol op de kou is maar omdat de jongens het tijd vonden om wat andere dromen na te jagen.
Zo verwezenlijkt Daniel Lohues zijn droom om een bluesplaat (Ja Boeh) te maken in Louisiana en zijn de doldwaze avonturen van Lohues, gitarist Marco Geerdink en de rest van de Louisiana Bluesclub te zien in de door Paul Ruven gemaakte documentaire Hoogst Tied Veur De Blues, die in november 2003 op het Utrechts Filmfestival in premiere gaat. Ook tourt Daniel met de Louisiana Bluesclub het tweede gedeelte van 2003 door geheel Nederland. Maarten van der Helm realiseert zijn droom eveneens in het buitenland en vertrekt voor een 9 maanden durende wereldreis terwijl Marlen Davers zich stort op het geven van drumlessen en het begeleiden van beginnende bands.

Als de band begin 2004 weer bij elkaar komt blijkt dat de vriezer zijn werk goed gedaan heeft en dat de jongens de draad moeiteloos weer op kunnen pakken. Het 10-jarig jubileum van de band staat voor de deur en daarom verschijnt in mei 2004 het overzichtsalbum Best Tof Samen met de nieuwe single Grachten van Amsterdam, een cover van het Gram Parsons-nummer Streets of Baltimore, laat Best Tof horen wat Skik de afgelopen 10 jaar zoal heeft uitgespookt. Ondertussen wordt er als vanouds getourd en wordt op 30 april het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen door de band op de Grote Markt voor meer dan 15.000 man in een groot feest afgesloten.

Het blijkt dat Skik na 10 jaar, 6 albums en ontelbare optredens nog steeds springlevend is.
Blablabla....