Skik maakt van elk optreden een feest

Rob Chevalier/ De Gelderlander/ 18 januari 2002

Nieuw Nederlands Peil heet de tournee die de Nederpopbands Skik, Te Water en Grof Geschut door het land maken.

Arnhem - Twee keer al tourde Skik samen met Grof Geschut door Nederland. Dat kunstje doet het duo nu nog eens over in gezelschap van een derde Nederlandstalige groep. Te Water is nog niet zo bekend, maar timmert wel aan de weg. Een paar jaar nadat de groep besloot professioneel te worden stond een platenmaatschappij al met een contract te wapperen. Dat was in september vorig jaar en de eerste cd-opname moest toen nog gemaakt worden De ijlings opgenomen debuutsingle, Handen voor de ogen, flopte. Misschien omdat de groep nog zoekende is. Te Water klinkt als Van Dik Hout, maar mist dat kleine beetje extra originaliteit.
Grof Geschut maakt ook niet echt vernieuwende Nederpop, maar heeft een paar pluspunten. Sterke teksten bijvoorbeeld over onderwerpen als stadsromantiek, strijdlust en onmogelijke liefdes. In plaats van spijt over een verloren liefde klinkt in 'Moe' stoere taal via zinnen als 'eindelijk koken wat ik zelf 't liefste eet' of 'ik heb godzijdank dat bed voor mij alleen'.
De woorden zijn van zangeres Leonie van de Klein, die op het podium nadrukkelijk contact met het publiek zoekt. Ook een voordeel, want Grof Geschut is een typische live-band. De groep sleept het publiek mee in up-tempo nummers, maar weet dankzij die mooie teksten ook de aandacht te vangen in het rustigere werk. Grof Geschut heeft de fans aan zich gebonden door vanaf de oprichting veel op te treden. De groeiende populariteit leidde tot de opname van de eerste single 'Moe'uit 1998. Een bescheiden hitje, maar de aandacht was in ieder geval gevestigd. De bevestiging van kwaliteit kreeg de groep met de toekenning van een Edison voor 'Meer', het beste nationale debuutalbum. En ook op de opvolger 'Twaalf' staan rake composities. Neem de single 'Blijf met je poten van een ander af'. Of de song 'Laat maar': 'Hee stomme klootzak, wat maak je me nou. Je had beloofd dat je me helpen zou'. Dat liegt er niet om.

Voor duidelijke taal moet je ook bij Skik zijn. Zanger/componist Daniel Lohues bewees dat met de hits 'Op fietse' en 'T giet zoas 't giet'. Krachtig en overtuigend, juist door de eenvoud.
Lohues heeft het vermogen om zijn verbazing over kleine dagelijkse gebeurtenissen uit het dagelijkse leven te vangen in een tekst die je aan het denken zet. In 'Logisch toch (of niet)' merkt een jongen dat zijn vriendin maar niet loskomt van haar vorige relatie. Prachtig beschrijft Lohues het stoere, maar tegelijk kwetsbare masker dat de jongen opzet. 'Ik zie het echt wel. Logisch toch of niet? Denk nou maar niet dat ik vraag naar je verdriet'.
Dat soort teksten, plus de sterke composities tillen Skik boven de middelmaat uit. Voeg daarbij het charisma van Lohues, zijn sappige Drentse tongval, een steeds verrassend muzikaal geluid en een sterke live show. Dat is Skik, altijd een feest bij elk optreden. De groep speelde niet voor niets met groot succes op Noorderslag, Pinkpop en Lowlands. En ook al heeft Skik met de laatste cd Overal & Nergens het Drentse accent laten vallen, de kwaliteit is er niet minder om. De vier Drenten bewijzen dat Nederlandstalige popmuziek nog steeds een feest kan zijn. Zelfs bij een zitconcert in het theater.

Terug naar 'In de pers'